FG Schelfhorst zoekt de magie van een Oude Watertoren

Met een mooi woord heet het tegenwoordig een ‘Landmark’, een karakteristiek beeldbepalend element in het landschap. Zo’n landmark vormt de Oude Watertoren in Hengelo, het doel van ons tweede foto-uitje. Als m’n routenavigatie door alle opgebroken wegen het spoor bijster is, hoef ik alleen maar in de verte te kijken om te weten waar we moeten zijn. Hengeloërs weten dat, wij fotografen uit Almelo merken het pas als we de weg inderdaad kwijt zijn.

Nick Evertzen heet de jonge gids die ons deze zaterdag tegen lunchtijd zal ontmoeten bij de ingang van het terrein, dat eigendom is van Ter Stege Bouw Vastgoed. Ik was er eerder en had toen langs m’n neus weg gevraagd of ik een keer met een groepje fotografen langs mocht komen. Want dat ik m’n maatjes van Fotogroep Schelfhorst daar een plezier mee zou doen stond wel vast.

De Oude Watertoren is een stukje Industrieel erfgoed dat voor een beetje Urbex liefhebber een hele bijzondere aantrekkingskracht heeft. De monumentale toren uit 1896 is via een smal gietijzeren trapje te bezoeken. Via de tussenverdieping kom je op het hoogst niveau waar een immens zwart metalen vat ooit 300 m3 water vasthield. Bewapend met camera, statief en groothoek voel je je een kwetsbaar en klein mensje. Dit verroeste vat is van historische waarde en zorgde voor de dagelijkse waterhuishouding van honderden Hengelose gezinnen. Tijdens de oorlog werd het door de Canadezen stuk geschoten, omdat de Duitse Wehrmacht er een waarnemingspost in had ondergebracht. Na de oorlog kwam er een nieuwe kroon op de toren. Via een stoomgemaal, waarvan alleen het huis en het pompgebouw nog staan, werd het water de gemeentelijke waterleiding ingebracht.

Het terrein biedt bijzondere inkijkjes en verhogingen waarmee het contrast met de nieuwbouw en de nabijgelegen vijver voor leuke plaatjes zorgt. Echt bijzonder en uitdagend is het pompgebouw, dat nog steeds voorzien is van de authentieke regel- en controlepanelen. In de kelder staan de oude pompen die vroeger in verbinding stonden met de zware blauwe metalen buizen. Het tegelwerk en de stalen vloer heeft veel te leiden gehad van vocht. Overal zie je de authentieke kleurveranderingen. Rood, bruin en blauw lichten op door de invallende zon die van boven de kelder tot leven brengt.

Ik hoor hoe statieven worden uitgeschoven en objectieven worden gewisseld. Het is stil als de eerste sluiters hun beeldbepalende werk doen. Iedereen is onder de indruk van dit stukje Hengelose geschiedenis.

Op zaterdagmiddag is de Oude Watertoren open voor bezoek. Op verzoek is een rondleiding mogelijk, koffie wordt tegen betaling vers gezet. Een lunchpakket is handig om zelf mee te nemen.

Beheerder: Stichting in Wording
Adres: Watertorenlaan 60, 7552 TN, Hengelo
Website: https://www.stichtinginwording.nl/
e-mail: bestuur@stichtinginwording.nl