Met FG Schelfhorst naar Rotterdam en Europoort

Rotterdam heeft op fotografen altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad. Het waarom heb ik nooit onderzocht, ik kan er alleen maar naar gissen. Misschien is het de no nonsens mentaliteit van zijn inwoners, die in straatfotografie zo nadrukkelijk aanwezig is. Misschien is het de geschiedenis en het bombardement van 1940, waardoor het centrum van de stad een onweerstaanbare en uitdagende architectuur heeft. Volgens mij is het vooral het water dat de stad zo’n dynamisch krakater geeft. De Maas is altijd in beweging. Ze draagt niet alleen schepen, lading en passagiers, ze reflecteert permanent het veranderende weerbeeld en zorgt voor een afwisseling die nooit verveelt.

Daarom kozen we voor Rotterdam en voor Edwin Sonneveld (https://www.momentit-fotografie.info/maritiem) fotograaf, grafisch vormgever en verhalenverteller, hoewel hij dat laatste vast nooit zal beamen. Edwin is geboren en getogen in Maassluis. Groeide op met het water en is z’n hele leven al gefascineerd door de schepen die Rotterdam bezoeken. Hij volgt ze tegenwoordig op een app; weet precies welke schepen er op de rede voor anker liggen, wanneer de loodsboten uitvaren en van welke de diepgang zo groot is dat ze op de Maasvlakte hun lading moeten lossen.
Na een bezoek aan het fotomuseum, een wandeling door de stad en een lunch in de Fenix Food Factory hebben we met Edwin een afspraak. Onder zijn leiding ‘doen’ we de Photo Experience Europoort.

Wat bij Edwin meteen opvalt is zijn onderzoekende blik. Het is de typische blik van een nieuwsgierige fotograaf die niets mist. Een gezellige open kerel met veel humor. Als hij begint te vertellen over het programma dat hij in z’n hoofd heeft, valt meteen het Rotterdamse accent op. Met Edwin bezocht ik al eerder de Thialf, het grootste kraanschip ter wereld dat in Rozenburg lag aangemeerd. Nu ligt er een kleiner zusje van rederij Heerema, maar nog altijd even imposant. Op weg naar de Maasvlakte rijden we langs ECT het grootste containeroverslagbedrijf ter wereld. Groots, net als de kolenoverslag en de raffinaderijen die vrijwel naadloos met elkaar lijken te zijn verbonden.

Na een snelle hap rijden we naar Heijplaat, een stuk industrieel erfgoed dat weer in oude glorie hersteld is. Als de zon langzaam ondergaat installeren we ons bij Pernis en zien we hoe de lampen op een drietal olietankers de omgeving, het water van de haven en de tankopslag verlichten. Als toetje rijden we door naar een imposante raffinaderij. De veelheid aan lichtjes en kleurtjes doet je denken aan Kerst. Sfeervol, magisch en gigantisch in z’n uitstraling.

Rond de klok van elf is het tijd om naar huis te rijden. In de auto laat ik de indrukken nog een keer de revue passeren. Ik ben benieuwd naar de foto’s die we gemaakt hebben. Eén ding is zeker: we zijn een bijzondere ervaring rijker. Een ervaring die we graag met anderen delen.

De Photo Experience Europoort wordt door Edwin Sonneveld verzorgd en kost €22,50 excl de kosten voor de veerpont en het avondeten. Voor informatie neem je het beste met Edwin contact op.
Email: edwinsonneveld@gmail.com
Website : https://www.momentit-fotografie.info/maritiem