Twee keer de eerste prijs.

Almelo, 8 december 2020

Haaksbergen, vrijdagavond 4 dec 2020. Veel gezinnen vieren al de verjaardag van de Goedheiligman, maar wij zijn uitgenodigd voor de opening van de jaarlijkse foto-expositie van de Fotobond Afdeling Twente. Het is niet druk in de Kunstzaal van De Kappen. De paar bezoekers zijn op de vingers van twee handen te tellen. Als gevolg van het Coronavirus zijn de uitnodigingen alleen gestuurd naar de prijswinnaars. En die zitten er dan ook, voorzien van mondkapje en met gepaste tussenruimte.

Kees Abbenhuës is er namens onze club om de prijzen in ontvangst te nemen en Hans Bouma maakt een gefilmd verslag voor de Afdeling. We doen elk jaar mee en eigenlijk zitten we altijd bij de eerste drie. Ook dit jaar is het gelukt. Het was spannend: Fotoclub de Hof uit Borne werd derde, Fotoclub Twente uit Enschede behaalde de tweede plaats en omdat we net één punt meer van de jury kregen, werd aan ons het certificaat van de eerste prijs uitgereikt.

Voor Kees was er een bokaal en een oorkonde. Zijn winnende foto laat het verhaal zien van twee vrienden die op het sterfbed afscheid nemen. Het is een zwart/wit opname waarbij je ziet hoe twee mannen van in de negentig met elkaar in gesprek zijn. De een liggend in bed, de ander zittend naast het bed. De expressie op de gezichten spreekt boekdelen, het licht in de foto maakt de sfeer ingetogen, bijna sereen.
Kees vertelt over het moment waarop hij de foto gemaakt heeft en de indruk die het krijgen van deze prijs op hem maakt. Hij is trots op het behalen van de eerste prijs en weet dat zijn vader (de zittende man naast het bed) nog veel trotser zou zijn geweest.
Foto’s markeren vaak verhalen. Ze leggen emoties vast of roepen juist emoties op. In dit geval zijn beide van toepassing. Het wordt stil als we luisteren naar Kees.

Namens het bestuur van FG Schelfhorst wil ik iedereen bedanken voor het inzenden van zijn/haar foto. We hebben samen weer een prachtig resultaat neergezet!

Ton Constandse
Voorzitter